coacher2

Så tycker coacherna

... på Habiliteringen Skaraborg om chattstödet:

2011-12-05:

Kicki Lamberg-Castor, kurator:

– Det är ett långsammare sätt att kommunicera på, man skriver mer utförligt än man pratar. Skriftspråket tar ju längre tid. Och det blir tydligare turtagningar, det är bra. Jag kan se själv emellanåt att jag ställer för många frågor på en gång när jag skriver, då får jag backa, säger Kicki Lamberg-Castor.

– För att jag ska kunna skapa mig en bild av patienten och hur hon eller han har det, så måste jag ställa mer och mer frågor. Men det är ju inte alltid patienten har svar på frågorna och då kan det bli jobbigt för henne eller honom.

Blir det uppfordrande på något sätt, menar du?

– Ja, lite så. Om man träffas kanske man nickar, för att visa ”fortsätt prata, jag lyssnar”, men det finns ju inte den möjligheten i chatten.

Att inte ha tillgång till de verktyg som hon brukar använda sig av i sitt arbete som kurator, till exempel att iaktta personen hon möter, kan vara frustrerande, tycker Kicki. Men det blir en nyttig lärandeprocess.

– I att bara använda det skrivna språket, vara tydlig, ställa bra frågor. Och att inte tolka så mycket – och det passar vår målgrupp rätt bra. Att inte tolka utan ställa frågor.

En av tjejerna som Kicki chattat med har berättat att hon är jättenöjd med stödet.

– Om jag inte är tillräckligt konkret när jag skriver, så ställer hon alltid frågan ”Vad menar du med det?”. Det är bra, då får jag förklara mig.

 

 

Carl Lösnitz, pedagog:

– Det är både utmanande och spännande, säger Carl Lösnitz. Jag är väldigt nöjd med att detta har kommit igång och ser oändligt många möjligheter för framtiden.

Det har varit lite tekniska problem i början, till exempel svårt att komma in och bortglömda lösenord, men det löstes enkelt med telefonkontakt. En kille som Carl har kontakt med tycker att chatten betyder mycket för honom. Carl i sin tur tycker att samtalen flyter på bra.

– Efter några inledande chattsamtal hittade vi tråden och ett ämne som är viktigt för honom. Vi samtalar omkring detta och försöker se det ur olika vinklingar.

Carl tycker också att en av fördelarna med chatten är att det ofta blir tydliga samtal. Det relativt långsamma tempot ger tid för eftertanke och det blir lättare att hålla den röda tråden och hitta en struktur.

– Det blir också lättare att återknyta till tidigare samtal, säger han.

 

 

Cristina Dahl, pedagog:

Cristina Dahl tycker att chatten är ett väldigt bra behandlingsverktyg för personer som är visuella, det är bra att orden finns kvar så att man kan läsa dem om och om igen om man vill.

– Jag som behandlare kan också skala bort alla onödiga ord. Det är också lättare att hålla sig till saken när man skriver.

En av Cristinas patienter är en tjej som hon chattat med i fyra veckor. De har satt upp mål för vad de ska prata om tillsammans, utifrån vad tjejen vill.

– Det är oftast patientens funderingar över här och nu som kommer upp, kanske något som ska hända på dagen som oroar, eller en dröm hon haft som satt igång tankar. Men det går oftast att koppla till det långsiktiga målet, berättar Cristina och fortsätter:

– Den här tjejen tycker att det är skönt att vara hemma och chatta. Hon säger att hon nog skulle lämna återbud till vissa träffar om hon hade behövt ta sig till Habiliteringen, vissa dagar orkar hon inte ta sig utanför dörren.

Cristina berättar också att de oftast försöker avsluta varje chattsamtal på ett lättsamt sätt, särskilt om de pratat om jobbiga tunga saker – för att inte avsluta mitt i ett tungt läge.

Text och foto: Pia Mattzon

Välkommen patientkontakt

över internet